Проектът го разработихме в периода октомври – ноември 2013 г. Разрешението за строеж беше издадено през декември, а към края на януари 2014 започна строителството.
Заданието на инвеститора беше да се проектират две еднакви сгради разположени една до друга в имот от 527 кв.м. Впоследствие имота ще се раздели на две и сградите ще се продават отделно, като всяка една е с прилежащ южен двор от около 200 кв.м.
Целта ни при проектирането беше да направим максимално компактно разпределение и успяхме на разгъната застроена площ от 155 кв.м. да направим:
Сутерен със стълбищна клетка и гараж с възможност за паркиране на две коли, площта на сутерена е 63 кв.м.

Съдържание

Първи етаж – дневна с трапезария 30 кв.м. от към юг, кухня – 10 кв.м., входно антре, тоалетна и стълба. Площта на етажа е 63 кв.м. без покритата веранда към двора.
Втори етаж – родителска спалня със собствена баня-тоалетна с място за пералня. Две спални с обща баня и тоалетна и стълбище. Площта на етажа е 69 кв.м.
Подпокривно пространство – 24 кв.м. достъпно е от втория етаж чрез сгъваема стълба. Естественото осветление е от север с покривни прозорци. Покрива е проектиран с наклони 1:1.


Проект изглед от северозапад.
Двуфамилна жилищна сграда


Проект изглед от югозапад.
Двуфамилна жилищна сграда


Благодарение на съвместната ни работа с инвеститора, който в случая е и строител, успяхме да проектираме сградата и организираме строителството така, че да бъде построена за кратко време и при минимален бюджет.
Сграда беше проектирана с фундаментна плоча, което на пръв поглед е стряскащо, поради по-голямото количество бетон и арматура в сравнение с единични или ивични фундаменти. Но в крайна сметка се оказа по-евтино и по-бързо строителството.
Изкопът беше направен за два дена, нямаше обратен насип, спестиха се средства от кофраж и труд.
По проект бяха предвидени дървени керемиди, но се оказа, че в България няма откъде да се доставят, вариант беше да се внесат от Сърбия, но излизаше доста скъпо.


двуфамилна жилищна сграда


Отливането на фундаментната плоча започна в началото на февруари 2014 г.


Двуфамилна жилищна сграда


Двуфамилна жилищна сграда


До средата на март сградата беше готова до кота 0,00.


Двуфамилна жилищна сграда


Дървеният материал за покривната конструкция беше поръчан така, че да се използва за кофраж на вертикалните елементи и греди като след декофрирането, дървения материал беше рендосан и се използва за покрива.


Двуфамилна жилищна сграда


В началото на май 2014 г. беше отлята плочата на втория етаж


Двуфамилна жилищна сграда


Двуфамилна жилищна сграда


През месец юли беше готова покривната конструкция.


Двуфамилна жилищна сграда


През август започна полагането на дървената облицовка и измазването на сградата.
От септември се правеха само довършителни работи.


Двуфамилна жилищна сграда


Крайният резултат е построяване на сграда от 438 кв.м. за по-малко от година при минимален бюджет, без да се прави компромис с проектирането и качеството на вложените материали.


Двуфамилна жилищна сграда


Двуфамилна жилищна