Passive House


Когато хората чуят името Пасивна къща, се сблъскват с много заблуди отностно стандарта „Passive House“. Като например:
Могат да се строят само жилищни сгради!
Тези къщи са много скъпи!
Прозорците не се отварят!
и т.н.
Митовете за Пасивната къща са много, но тук сме разбили седем от най-често срещаните.

Пасивна къща

Мит №1
Прозорците на пасивната къща немогат да се отварят

Кой иска да живее в къща, в която прозорците не се отварят? Разбира се, че прозорците се отварят, но в сравнение с конвенционалните сгради, в които няма вентилационна система, това е по-малко необходимо. Дори е препоръчително за пасивната къща да има отваряеми прозорци. По този начин се постига допълнително охлаждане на сградата през летните нощи.

Мит №2
Въздухът в пасивните къщи е застоял, защото не се отварят прозорците

виж мит №1
Това се отнася 100% до конвенционалните сгради. При тях нивата на CO2 са прекалено високи, което изисква проветряване чрез отваряне на прозорците. Това води до изтиване на сградите през зимата и допълнително затопляне през лятото. Пасивната къща има вентилационна система, която работи на принципа на рекуперацията и доставя постоянно чист въздух. Пасивните сгради са добре топлоизолирани и въздухонепроницаеми, благодарение на това вентилационната система поддържа постоянна температура в цялата сграда през всички сезони.

Мит №3
Пасивните сгради са много скъпи

Пасивните сгради станаха по-достъпни, тъй като тяхната популярност и достъп до компоненти се увеличиха в световен мащаб. В някои случаи инвестицията в една пасивна къща може да бъде равностойна или дори по-ниска от конвенционалните сгради. Това е благодарение на дългосрочните спестявания, свързани с потреблението на енергия.
Пасивните сгради спестяват до 90% топлинна енергия от конвенционалните, което означава, че те пестят ежегодно от разходите, направени за инвестицията.

Мит №4
Пасивните сгради нямат отопление

Да, те нямат активни отоплителни уреди, за това се казват пасивни. Затоплянето става на принципа на рекуперацията, постъпващия външен пресен въздух се среща в топлообменника с изходящия отработен въздух (без да се смесват), отработения въздух отдава топлината си на пресния въздух и той преминава през филтър, а оттам по въздуховодите се отвежда към помещенията.
Доставения пресен въздух не рециркулира и по този начин се възпрепятства развитието на бактерии и прах в помещенията.

Мит №5
Пасивните сгради са грозни

Красиво или грозно е относително понятие. Пасивните къщи могат да изглеждат по всякакъв начин, вече има десетки хиляди построени по цял свят в различни архитектурни стилове. Важно е да знаете, че пасивната къща е стандарт, а не архитектурен стил – което означава, че собствениците могат да изберат каква къща да си построят.

Мит №6
Пасивните къщи са твърде сложни

Може би като четете техническите характеристики на стандарта „Passive House“,
топлинен товар ≤ 10 W/m2,
годишно потребление на енергия за отопление ≤ 15 kWh/m2,
годишно потребление на първична енергия ≤ 120 kWh/m2,
въздухонепроницаемост ≤ 0.60 ACH @ 50Pa,
ще Ви се струва много сложно, но за средностатистическия обитател на пасивната къща е достатъчно да знае, как се управлява вентилационната система. А това не е по-сложно от управление на климатик.

Мит №7
Пасивните къщи се строят само в Германия

Стандартът „Passive House“ е разработен в Германия, но не е само за Германия. Стандартът за пасивни къщи е международен и може да се прилага за всеки климат и географски район. Стандартът е подходящ за всеки тип сграда, като някои примери включват музеи, небостъргачи, супермаркети, фабрикии др. Възможно е също така да се прилагат принципите на Пасивната къща за по-стари сгради, като се реновират по стандарта EnerPHit.


Карта на сертифицираните пасивни сгради по света