Част първа

В няколко публикации ще представим завършен наш проект за сертифицирана пасивна къща на брега на река Дунав.

пасивна къща на река Дунав
Изглед от имота към река Дунав
Стандарта Пасивна къща

ще го представим не като технически изисквания, това може да го прочетете тук , а от гледна точка на това какви средства се спестяват с пасивните сгради. Като пример ще дадем сградата проектирана от нас по стандарта Passive House (Пасивна къща). От проекта, по време на строителството, до завършването и. Ще публикуваме годишните разходи за енергия.

Къща и автомобил

За да е по-разбираемо, ще направим сравнение между купуването на автомобил и купуването или построяването на дом. Когато купуваме автомобил се интересуваме от това колко гориво изразходва. Скъпа ли е поддръжката му? Колко време го използваме?
Когато започваме да строим сграда, интересуваме ли се от това колко енергия ще изразходва? Колко ще струва поддръжката? При положение, че ще я ползваме много по-дълго време.
За съжаление сградите продължават да се проектират и строят така, че да изразходват повече енергия през жизнения си цикъл, а ние плащаме все повече за отопление, охлаждане, топла вода и поддръжка.

Пасивна къща

е енергоспестяваща сграда, с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. До 90% по-малко, което прави обитателите на пасивните къщи независими от постоянно покачващите се цени на енергията.

Предимства на сградите построени по стандарта Passive House:

– по-лесно и бързо ще отдадете под наем или ще продадете Вашия имот.
– ако решите да отдавате под наем ще имате дългосрочно наемане и рядка смяна на наемателите, поради ниските текущи разходи и високия жизнен комфорт.
– ако Вие живеете в пасивна сграда, ще спестявате много средства.
Passive House е стандарт за експлоатационни качества, а не специфичен строителен метод или архитектурен стил. Този стандарт е приложим за всички видове сгради.

Кое доказва, че една сграда наистина е пасивна?

Естествено трябва да бъдат изпълнени основните принципи на пасивната сграда, като се приложат заедно при проектирането: непрекъсната топлоизолация; добре изолирани прозоречни рамки и остъкляване с троен стъклопакет; липса на топлинни мостове; въздухонепроницаема (херметична) сградна обвивка; механична вентилация с високоефективна рекуперация на топлината.

Pasivna-kaschta-na-reka-Dunav
Основни принципи на пасивната сграда

Това, което най-добре показва, че една сграда е пасивна, са сметките за електричество (отопление, охлаждане, топла вода за битови нужди, осветление, електроуреди). Те трябва да са под 10 лева на кв.м. отопляема площ годишно.
Собствениците на сградата, която даваме за пример, ще плащат 7,30 лева на кв.м. отопляема площ годишно.
Сградата се отоплява и охлажда цялата, а не само отделни помещения, т.е. температурите вътре през цялата година ще са в рамките на 20°С – 25°С.

Следва: Част втора „Пасивна къща на брега на река Дунав – Проектът“